Keski-Uudenmaan radioamatöörit sodassa

Historiikin etusivu


Sodan uhkan kohotessa kielsi Posti- ja lennätinhallitus (PLH) Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön päätöksellä radioamatööritoiminnan 16.9.1939 Suomessa ja radiolaitteet joko takavarikoitiin tai ”vallesmanni” sinetöi ne kuten tehtiin Arvo Kallion, OH2PW muistelmissaan mainitsemille laitteillekin. Muissa maissa tehtiin samanlaisia kieltoja.

Arvo kutsuttiin monen muun radioamatöörin lailla ensin suorittamaan sotilas-radiosähköttäjätutkinto ja sittemmin jo lokakuussa 1939 ”kertausharjoituksiin” kuuntelemaan vihollisen radioliikennettä. Harjoitukset jatkuivat tositoimina Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen 30.11. ja Talvisodan sytyttyä. Näistäkin ajoista kertoo Arvon OH2PW muistelukset 'Harrasteena Radioamatööri-toiminta': noilta sivuilta löytyy muitakin sittemmin Tuusulan seudulle asettuneita radioamatöörejä.

Kun 22.6.1941 Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon, Suomi oli jälleen mukana sodassa. Nyt radiotiedustelua tarvittiin enemmän kuin koskaan. Jatkosodan aikana tiedusteluyksiköt organisoitiin Päämajan radiopataljoonaksi, jota johti ev. Reino Hallamaa. Pataljoonassa oli radiotiedustelukomppanioiden lisäksi kolmesta kuuteen liikkuvaa radioasemaa, MOTOa. Myöhemmistä yhdistyksen jäsenistä ainakin Arvo Kallio OH2PW, Erkki Koivukangas OH2OV ja Matti Koivukangas OH2QU palvelivat jatkosodan aikana MOTO:ssa.

On hyvä muistaa, että Suomen sodanaikaisessa, resursseihin nähden erinomaisesti toimineessa radiotiedustelussa olivat mukana käytännössä kaikki sen aikaiset parisataa radioamatööriä.

Tehokkaalla tiedustelutoiminnalla mm. saatiin Tuusulan alueella kiinni toistakymmentä venäläistä desanttia, jotka oli tuotu lentokoneilla Suomeen vakoilu- ja tuhoamistehtäviin. Erkki Koivukangas OH1NY/OH2OV oli yksi, joka jatkosodan myöhemmässä vaiheessa suoritti tätä paikallista desanttijahtia.

Ulkomaiden kontakteja varten perustettiin oma erillinen radioasema, jonka sijoituspaikka oli ensin Suomenlinna ja sittemmin Onnela Tuusulassa.
Sodan aikana Onnela toimi myös väliaikaisena sotilasmajoituspaikkana. Tuusulassa toimi kymmeniä matemaatikkoja ja kielimiehiä, jotka pyrkivät purkamaan selväkieliseen muotoon radistien sieppaamia vihollisen salakirjoitettuja sanomia. Peitemielessä he olivat Onnelaan majoitettuja haavoittuneita sotilaita vaikka itseasiassa he muodostivat Suomen radiotiedustelun ydinryhmän. On arvioitu, että jatkosodan alkuvaiheessa suomalainen tiedustelu pystyi 'avaamaan' jopa noin 80 %:a vihollisen salakirjoitetuista sanomista.

 

 

 

Lähteinä käytetty:

1. Arvo Kallion OH2PW valokuvakansio

2. Jouko Heleniuksen OH2BAN isän Paavo Heleniuksen muistelut

Arvo OH2PW 12.10.'39 Albertinkadun asemalla

Erkki Koivukangas, OH1NY, myöh.OH2OV, lukee ARRL:n Handbook'ia 'siellä jossakin'

Arvo kuuntelee

Radiokuunteluauto 'Moto'

Eki OH1NY on löytänyt Karhumäessä radioputken

Arvo OH2PW maastoharjoituksessa desanttina aidolla desanttiradiolla

Eki OH1NY kuuntelee

Arvo OH2PW siirtää suuntimia kartalle

kuvat: OH2PW:n muistelmat

takaisin: Prologi