Kerhon rigit - yhteenvetoa

Historiikin etusivu


Alkuaikoina kerhon toimintaa haittasivat käyttökelpoisen kokoontumishuoneiston ja omien rigien puute. Vuonna 1968 lahjoitti Jorma OH2BFY kerholle noviisilähettimen, ja talkootyönä tehtiin G5RV-antenni 'Nuorisotalolle', minne kerho sai luvan kokoontua kahdesti viikossa.

Kokelaslähetin

    
   
          
 
OH2BFY:lta lahjoituksena saatu 15W kokelaslähetin: silloisten lupamääräysten mukaan kokelasluokan lähettimen piti olla kideohjattu, ja bandeista 80, 40 ja 15 m olivat kokelaille sallittuja Suomessa ja vähän muuallakin.

Multi Elmac PMR 7

Kerhon alkutaipaleella v. 1970 saatiin 'amerikanserkulta' W2LSJ lahjoituksena 'Multi Elmac' -asema, joka oleellisesti kohensi kerhon workkimistilannetta muuallakin kuin 80 m noviisibandeilla. Asemasta on kerhon hyllyssä jäljellä 'Multi Elmac PMR 7' vastaanotin, alkuvuosien valokuvissa tunnistettava isompi laatikko 'MultiElmac AF67' am/cw-lähetin on jäänyt matkan varrelle.

Vastaanotin on michiganilaisen firman USAssa valmistama, lähinnä erilaisia 'ison lännen' mobiiliasennuksia ajatellen suunniteltu sen ajan mitoissa kompakti laite, joka on pakattu jotensakin täyteen putkitekniikkaa. Vastaanotin on 10-putkinen kaksoissuper-vastaanotin, joka kattaa perusamatöörialueet 160/80/40/20/15/10m ja MF-yleisradioalueen.

Virtalähde autokäyttöön tai verkkokäyttöön ja esim. S-mittari olivat erillisiä lisävarusteita.

         


Elmacin sisusta on aikansa erilliskomponenttitoteutusta:

        

Eipä sinne paljon enempää (senaikaista) tavaraa mahtuisikaan.




Heathkit SB-100

Heathkitin tarjoamat erilaisten laitteiden rakennussarjat olivat 50-70 -luvuilla käsite amerikkalaisten elektroniikkaharrastajien parissa: yhtiö toi tätä kautta monta hyvää tekniikan miestä ja naistakin harrasteen pariin ja ammattiin elektroniikkapuolelle.

Heathkit SB-100 oli firman ensimmäinen yritys tehdä ”köyhän miehen Collins” transceiver, kuten laitetta hamssipiireissä nimitettiin. SB-100 muistutti ulkoisesti hieman KWM-2:a ja piiriratkaisuissa oli samanlaisuuksia. Collinsiahan pidettiin silloin amatöörilaitteiden Cadillacina: se oli hyvä ja kallis. SB-100 oli hyvä kilpailija, koska se tarjosi huolellisesti rakennettuna lähes saman suorituskyvyn murto-osalla hinnasta.

         

 

Heathkit SB-100 oli amatööribandien cw/ssb-transceiveri, 8 kpl 500 kHz aluetta 3.5 – 29.5 Mhz välillä. Laitteessa oli 15 putkea ja lähetysteho 100 W. Erillinen virtalähde tarvittiin.

Kerho hankki laitteen v. 1972 OH2ET:lta hintaan 1200.- mk.


Yaesu FT-200


Uusi 'tehdastekoinen' Yaesu FT-200 transceiver tilattiin kerholle v. 1977 ja saatiin seuravana vuonna..

Laitteessa on 16 putkea ja jo 7 transistoriakin. Välitaajuus kulki 9 Mhz kidesuodattimen läpi, mikä oli useita vuosia amatöörilaitteiden perusrakenne. Balansoituna sekoittajana on mielenkiintoinen suihkupoikkeutusputki 7360. Perusbandit olivat 80/40/20/15/10 m alueet ja tilaa 10 m. lisäkiteille. Lähettimen modeja olivat ssb, cw ja am, ja lähtötehoa 200 W.

            

 


Kenwood TS-830S

TS-830 on Trio/Kenwoodin hyvin menestyneen TS-820-transceiverin seuraajamalli. Se kattaa kaikki amatöörialueet 160 – 10 m., mukaanlukien ns. warc-bandit 30/17/12 m, modeina ssb ja cw. Vastaanottimessa ei vielä ole aukotonta hf-alueen kattavuutta. Pääteasteena on 2x 6146 putket, joista tehoa lähtee 200 W.





Kenwood TS-430:

Kenwood TS-430 on 80-luvun alkupuolen konstruktio: täysin puolijohteistettu silloiseen mittakaavaan kompaktin kokoinen transceiveri, joka kattaa kaikki amatöörialueet mukaanlukien 'Warc'-bandit, ja vastaanotin kattaa aukottomasti 0.15 – 30 Mhz alueen. Lähetelajit ssb, cw ja am, optiona fm. Lähettimellä on tehoa 200 W.

Laite nököttää edelleen kerholla hyllyssä ja on välillä käytössä leireillä.

Rigin seuraava versio TS-440 sai kohtalaisen hyvän suosion amatööripiireissä.






Icom IC-736

Vuonna 1997 kerholle hankittiin Icom IC-736 transceiver. Kerhon rigiin tuli lisävarusteina 455 kHz ja 9 Mhz cw-suodattimet sekä huolto-ohjekirja. Näillä varusteilla rigi maksoi tuolloin 11.000 FIM eli noin 1850 €.

IC-736 on monipuolinen rigi, jossa on kaikki amatöörialueet 1.8 -30 Mhz sekä 50 Mhz alue. Vastaanotin kattaa 0.1 .. 30 Mhz alueen aukottomasti, laitteessa on automaattinen antenninviritin ja sisäänrakennettu virtalähde. Lähetysmodet ovat ssb, cw, am ja fm, ja tehoa on 100 W. Ominaisuuksia on runsaasti: kaksois-vfo, taajuusmuisteja, sisäänrakennettu cw-avaintaja, QSK-avainnus, puheprosessori, kaistasuodatin-asetuksia ym. Laitetta voi ohjata myös PC:n kautta.



Icom on edelleen kerhon operointiasemalla käytössä aina silloin, kun uusia ja vanhempiakin amatöörejä 'workituttaa'.


Kenwood TS-480sat

Kerho hankki v. 2012 modernin Kenwood TS-480 transceiverin, joka liitettiin 'ruotsalaispurkkien' avulla internettiin kerhon jäsenten etäkäytettäväksi. Etäkäyttö onnistuu koti-PC:n HamRadioDeluxe- ohjelman tai vastaavan kautta, äänikanavana Skype-yhteys. Vaihtoehtoisesti voi kotiin kantaa TS-480:n irrotettavan etulevyn ja ajaa radiota sen kautta.

TS-480 kattaa 160-6 metrin amatöörialueet, siinä on välitaajuuden DSP, muisti- ja skannausominaisuuksia ja kaikenlaista muuta tarpeellista. Lähetinteho on 100w ja laitteessa on automaattinen antenninviritin. Vastaanotin kattaa 0.5 – 60 MHz. Laitteen voi halutessaan räätälöidä omiin tarpeisiinsa monipuolisen menu-valikoiman kautta.





 


Mitä muuta hyllystä löytyy:

Drake 2B + 2BQ


Simo OH2HW lahjoitti v. 1990 kerholle Drake 2B vastaanottimen. Vastaanotin on 1960-luvulla tehty kolmoissuperi, jossa 1. välitaajuus on 3.5-4.0 Mhz, toinen 455 kHz ja kolmas varsin alhainen 50 kHz, jolla saatiin hyvä selektiivisyys ja näppärästi välitaajuuskelojen sydämiä liikuttamalla toteutettu säädeltävä kaistanleveys. Vastaanottimessa on 80/40/20/15/10 m bandit ja paikkoja 7 lisä-bandikiteelle. Laitteessa oli jo ssb-vastaanottoon 'product detector' -sekoitinilmaisin.

Lisävarusteena saatava 2BQ Q-kertoja/kovaäänisyhdistelmä tarjosi vielä 'peak/notch' -toiminnon.

Drake 2B oli aikanaan varsin kovassa huudossa harrasteeseen vakavasti suhtautuvien amatöörien parissa ja edelläkävijä R. L. Drake -yhtiön tulevalle suuren suosion saaneelle R4/T4-amatöörilaiteperheelle.

 

The Drake 2B follows the model 2A and is an analog display, tube receiver covering:  3.5-4.1, 6.9-7.5, 13.9-14.5, 20.9-21.5 and 28.5-29.1 MHz plus seven additional empty ranges. Modes of reception include Selectable Sideband with product detector, Amplitude Modulation with diode or product detector and CW with either detector. The bandwidth values are:  3.6, 2.1, 0.5 kHz -6dB. Features include:  ¼ inch Headphone Jack, S-Meter, RF Gain, AVC SLOW/FAST, Preselector, Mute Line, Sidetone Jack, Speaker Terminals, BFO, PBT, Dial Set, Diode/Product Detector, Dial Lamp, ANL and Socket for optional Q-Multiplier. This radio requires a speaker.

The Drake 2-BQ is a combination external speaker and Q-Multiplier. It is designed to work with the Drake 2B receiver. The Q-Multiplier is useful in notching-out heterodynes on SSB or AM signals and peaking CW signals.


National HRO-500 vastaanotin

Oke OH2NP lahjoitti v. 1983 kerholle HRO-500 -vastaanottimen, joka on Nationalin maineikkaan vastaanotinsarjan ensimmäinen täystransistoroitu rx 1960-luvulta. Vastaanotin kattaa koko VLF/HF- taajuusalueen 5 kHz – 30 Mhz 500 kHz viipaleina. Laite edustaakin oman aikansa huippua liikennevastaanotintekniikassa: tekniikkaa ja ominaisuuksia on joka lähtöön. Käyttäjälle mielenkiintoinen on taajuusalueen esivalinta 0.5 Mhz askelin omalla syntetisaattorinupilla ja siihen liittyvä rumpunäyttöasteikko sekä HRO:n aikaisemmistakin radioista tunnusomainen episyklinen tai vernier-asteikkonuppi 500 kHz segmenttien taajuuksien etsimiseen. Laite itsessään on putkitekniikkaa sovellettuna transistoreille.

HRO-testi vuodelta 1965:  s.1s. 2s. 3s. 4   ."Is HRO-500 the greatest receiver ever built ? We don't know... but it could very well be. "

HRO-500 ei toiminut kerholle tullessaan, mutta Oke hankki jostain lanaksi laitteen manuaalit, joiden avulla Matti OH2BDQ sai laitteen toimimaan. Nyt laite on levännyt kerhon hyllyllä pitkään; ehkä sen joku vielä ottaa osaavaan entisöintikäsittelyyn. Erilliskomponentein ja point-to-point johdotuksin tehty laite on vielä kohtuullisen helppo huollettavaksi haastavasta rakenteen arkkitehtuurista huolimatta.


 


The National HRO-500 was the first complete solid state receiver manufactured by National. It is a real transition unit as it is built just like a vacuum tube radio, except that transistor sockets replace the tube sockets. It is all point-to-point wiring and thus straightforward to get at the components, and uses also the famous National PW dial, found in older HROs. It weighs 32 lbs, not bad for a solid state device!. So I classify it as a 'semi-BA'.

The National HRO-500 shortwave receiver tune 5 kHz to 30 MHz. It has a digital readout to 500 kHz and analog to 1 kHz marks (24 ft/MHz). Tuning at 10 or 50 kHz per main knob revolution. Operations is via sixty 500 kHz bands. Features include:  ¼" Headphone Jack, S-Meter, PBT (.5/2.5 kHz), Dial Lock, RF Gain, Dial Lamp, Preselector, Calibrator 50 kHz, Mute, Notch, 2 Tune Speeds, AGC Off/On, IF Out Jack, Ext. Speaker Terminals, Line Out 600 ohm, Attenuator (-10/20/30), HFO Output Jack, VFO Output Jack, IF Output Jack, BFO Output Jack. Requires speaker.

 

Kahden bandin vastaanotin ja Aa-peli kokelaslähetin

Kahden bandin kokelasvastaanotin "suora superi" on kahvipaketin kokoinen kompakti peli, jonka sisällä on muutamasta komponentista tehty suorasekoitusvastaanotin. Laitteen on rakentanut Simo OH2VE.

    

Aa-peli on samankokoinen kideohjattu cw-lähetin niiltä ajoilta, jolloin kokelasluokassa workittiin cw:lla ja bandit olivat 80/40/15 m. Etulevystä voi valita 5 eri kidetaajuutta. Laitteen suunnitteli Pekka OH1TV ja rakennussarjat organisoi Turun kerho OH1AA. Näitä rakenneltiin noin 200 kpl ympäri Suomea; tämän laitteen rakenteli Simo OH2VE.