Jouko Helenius OH2BAN

Historiikin etusivu

 

Jouko Helenius, OH2BAN on yksi yhdistyksemme perustajajäsenistä.

Jouko muistelee alkuvuosia Juhlakokouksessa 2015

Radiokärpäsen ensimmäisen pureman Jouko sai jo lapsena asuessaan Ekin, OH2OV naapurissa Järvenpäässä. Myöhemmin puremaa vielä pahensivat Järvenpään Yhteiskoulussa opiskelevat yläluokkien radioamatööripojat kuten Tapani, OH2LU ja Raimo, OH2DU.

Jouko sai kokelasluokan luvan ja kutsun OH2BA vuonna 1961. Kohta työt veivät hänet kuitenkin muutamaksi vuodeksi Vaasaan, jossa kutsuna oli OH6VA. Palattuaan takaisin Järvenpäähän kutsuksi tuli sitten tuntemamme OH2BAN.

Radioamatöörinä Jouko on enemmän painottanut QSOjen laatua kuin määrää. Pitkähköt jutusteluyhteydet jo tutuiksi tulleisiin hameihin on hänelle tärkeämpiä kuin pikayhteydet aina vain uusiin tuttavuuksiin. Venäjänkielentaitoisena hän mielellään QSOilee UA-hamien kanssa.

Joukon kohdalla voi hyvällä syyllä todeta, että hän harrastaa radioamatööri-toimintaa elääkseen paremmin.

Jouko kutsuttiin yhdistyksemme kunniajäseneksi vuonna 2016.

 

Jouko muistelee kutsunsa taustoja: Joulukortti vuodelta 1961

"Elämässä on usein sattumia ja omituisuuksia. Tässä eräs, jossa punaisena lankana on kutsumerkki OH2BAN. Avaintekijänä on oheinen joulukortti vuodelta 1961. Sen mukaan pidin CW-yhteyden Pekan, OH2BAN:n kanssa joulun alla 1961. Itselläni oli tuolloin kutsuna OH2BA. Pekka asui Helsingin maalaiskunnan Rekolassa ja kyseinen QSO oli hänen ensimmäisensä.

 
Meni lähes kaksi vuotta ja marraskuussa 1963 tapahtui Maarian-haminassa lento-onnettomuus, jossa silloisen Aero Oy:n DC-3 murskaantui juuri ennen kiitorataa. Koneen pyrstössä olleista jäi eloon lentoemäntä ja kaksi matkustajaa, muut menehtyivät. Koneen kapteenina oli Pekka, OH2BAN.
 
Keskustelin kerran Lassen, OH0RJ:n kanssa tapauksesta. Hän tunsi paikallisena tapauksen ja oli ollut järjestämässä onnettomuuspaikan valaistusta. Pekka löydettiin kuolleena ohjaamosta molemmat kädet tiukasti kiinni ohjaimissa. Ohjaamosta löytyi myös “jänis”, eräs yhtiöstä
aikaisemmin erotettu lentäjä, joka oli tullut kyytiin Helsingissä ja jatkoi mukana Turkuun tehdyssä välilaskussa.
 
Asuin väliaikaisesti 1970-luvun alussa Vaasassa. SRAL:n toimistonhoitaja Nipa, OH2XK ehdotti, että olisi syytä vaihtaa kutsua ja melkein paluupostissa tuli minulle uusi kutsu, OH6VA. Jätin kuitenkin aika pian Vaasan ja palasin Järvenpäähän ja taas Nipa lähetti minulle postissa uuden kutsun, tällä kertaa nykyisen kutsuni, OH2BAN."

 

Joukon lapsuudesta Erkin OH2OV naapurissa voit lukea enemmän täällä:

Käynti Järvenpään Radiohuollossa 1950-luvulla.

takaisin:       Nimiä ja kutsuja...