Menneet tapahtumat

Tässä muutma ‘snap-shot’ erään vuoden ajalta. Lisää tulee, kun kirjoittelijat niitä innostuvat tekemään.

Syysleiri 16.9.2017.

Tutussa paikassa Metsäpirtillä Rusutjärven rannalla kokoonnuttiin taas. Antennien ja asemien pystytys alkoi klo 9.
Leiriohjelma kavattiin klo 13 Heikin OH2BGX esityksellä ‘Hamiradiotekniikan kehitysaskeleet 1917-1967’. Jarmo OH2GJL ja Aarno OH2HAI kertoivat kerhon ‘iskuryhmän’ vierailusta Pietariin ja Popov-museoon toukokuussa, ja Jussi OH3ZQ esitteli vanhojen laitteiden näyttelyn.  Loppupäivästä siirtyi ‘saunaryhmä’ vielä – tietenkin – saunomaan ja turisemaan makkaratulen ääressä. Vaihteeksi sääkin suosi illalla.

TURVA-ohjelmiston kokeilua 27.5.

Keski-Uudenmaan radiokerhot pitivät epävirallisen TURVA-viestiliikennekokeilun OH2AAV:n johdolla lauantaina 27.5. iltapäivällä. OH2AP:n digiasema toimi OH2TIMOn SignaLink-palikan avulla ja hf-trappidipoli veti ainakin Vantaalle mutta ei riittävästi Lohjalle 6 m:lla. Muutama sanoma vaihdettiin kokeeksi.

Kuukausikokous 18.5.2017

Tutussa paikassa Torpantiellä Jukka OH2MEE esitteli Winmor-ohjelmiston asentamista ja asetuksia sekä TURVA-liikennöintiä. Softan asentamista pc:lle harjoiteltiin.

Kävelykatutapahtuma, Järvenpää-päivä 13.5.2017

Peristeiseen tapaan kerho osallistui Järvenpää-päivän kävelykatutapahtumaan ‘Jannella’. Aarno OH2HAI ja Jussi OH3ZQ pystyttivät ja purkivat teltan ja aseman, Juha H. ja Elias OH2EP päivystivät, Keijo OH2BOZ varmisteli, sää suosi ja väkeä oli kohtuu paljon. Muutama ssb-qso’kin tuli pidettyä antennin hankalasta paikasta huolimatta.

Kuukausikokous 30.3.2017

Kari OH2NFZ esitteli suunnittelemaansa ja rakentamaansa linukan jännitelähdettä (50V 40A asti) tutussa paikassa Torpantiellä. Jännitelähde on sarjoitettavissa eri jännitetasoille ja kuormituksille (kts. ‘Rakentelu’ ).

Vuosikokous 16.2.2017

Vuosikokous pidettiiin taas Ollin OH2OW luona Torpantiellä. Kokouksessa käytiin lävitse sääntömääräiset asiat ja valittiin kerhon hallitus uudelleen yhdeksi vuodeksi.

Kokouksen lopuksi Olli OH2OW esitteli antennimastoprojektiaan, siihen liittyvän byrokratian sekä maston pystyttämiseen liittyvät käytännön toimenpiteet.

Pikkujoulu 15.12.2016

Perinteinen Pikkujoulun glögitilaisuus pidettiin tutussa paikassa Torpantiellä. Olli OH2OW esitteli kiinteistöjen energiaratkaisuja: aurinkopanelit, lämpöpumput ja muut ratkaisut, aivan käytännön tasolla.

TURVA-harjoitus 19.11.2016

OH2AP osallistui keskisen Uudenmaan Turva-harjoitukseen yhdessä Vantaan ja Lohjan radioamatöörikerhojen kanssa. Harjoitusaseman paikka oli uudella Paloasemalla, ja eri puolilla kiertävien mobile-asemien kuuluvuus raportoitiin 2m ja 70cm alueilla.

Syysleiri 17.9.2016

Perinteinen syysleiri avattiin perinteisin muodoin tutussa paikassa Metsäpirtillä lauantaina 17.9. antennien ja asemien pystyksellä, aamukahveilla ja pöytien järjestelyllä. Puolen päivän nurkilla avattu ruokailu sisälsi tällä kertaa varsinaisen herkun: Eskon OH2LB tekemän hirvikeiton.

Leirin ohjelmaosuuteen kuului tekniikkaa ja toimintaa:

  • Jukka, OH2MEE on ratkaissut taajama-alueen häiriötaso-ongelman viemällä erillisen pikku SDR-rx:n kesämökilleen ja kuuntelee sitä 4g-yhteyden avulla. Monipuoliset operoinnit sujuvat kotiasemalla näppärästi pc:n ruudulta. Toimintaa myös demoiltiin leirin hf-asemalla, ja hyvin kuului;
  • Kerhon delegaation vierailua Popov-museoon Pietarissa kävivät läpi kuvin ja sanoin Jarmo, OH2GJL ja Aarno, OH2HAI;
  • loppusyksystä pyöräytettävän Turva-harjoituksen puitteita esitteli Jussi OH3ZQ;
  • ‘bonus-ohjelmana’ tuli vielä Vesan, OH3EQY käytännön esittely mikro-kopterista, joka liikkui, leijui ja kuvasi Metsäpirtin pihamaan yllä hämmästyttävällä tarkkuudella: uusi pätevä ratkaisu myös antenninarujen nostoon.

‘Ite’-näyttelyn pöydille oli tullut toistakymmentä itse tehtyä laitetta eri vuosikymmeniltä, putkilähettimestä ja matkaradio-nostalgisesta vhf-rigistä uusinta tekniikkaa soveltavaan tulitikkulaatikon kokoiseen mikrowatti-lähettimeen.

Tänä vuonna lisäjännitystä toivat arpajaiset. Takahuoneessa oli taasen pienimuotoinen kirpputori, ja kauppakin kävi.

Ohjelma-osuuden päätteeksi osa porukasta siirtyi Rusutjärven rantaan saunomaan ja qsoilemaan. Makkaranpaistoa uhkasi arvaamaton ongelma: koko tontilta ei löytynyt tulitikkuja, kun tupakkamiehetkin olivat poistuneet. Autoilija-kolleegan kätköistä tulta sitten saatiin ja loppuiltaa istuttiin iltanuotiolla makkaraa paistaen.

Järvenpää-päivän katutapahtuma 7.5.2016

Kävelykadun tapahtumaan pystyttivät OH2AP:n aseman Aarno OH2HAI, Jarmo OH2GJL ja Elias OH2EP. Sää oli erinomainen, väkeä liikkeellä runsaasti, hf-kelit hieman keskinkertaiset. Kaupunginjohtajakin poikkesi standilla, uusia jäseniä tuli kerhoon, ja kaunis alkukesän lauantai sujui kaikin puolin mukavasti.

Juhlakokous ja Pikkujoulu torstaina 10.12.2015

Kerhon ‘Juhlakokous’ oli Järvenpään Korona-Baarissa, paikassa missä kerhon perustamiskokous pidettiin 1965. Perustajajäsen Jouko OH2BAN kertoili perustamisajankohdan amatööreistä alueella. Kokouksen päätyttyä siirryttiin kadun toiselle puolelle Scandiciin nauttimaan pikkujoulupöydän antimia.

Laiteperehdytystä 26.11.2015 kerholla

Matti OH2BDQ esitteli oskilloskoopin käyttöä ja erilaisia oskilloskooppi-tyyppejä kerhoillassa.

Kuukausikokous 19.11.2015 Torpantiellä

Seppo Sillanpää esitelmöi aiheesta ‘Rallisimulaattorin tekeminen’ ja koeajatutti paikalla olevia pitkin Keski-Suomen syheröisiä pikataipaleita.

Kuukausikokous 8.10.2015 Torpantiellä

Seppo Tiainen esitelmöi aiheesta ‘Kylmäfuusio – energia-alan vallankumous’.  Kokouksen aluksi syötiin synttärikakkua, koska paikalla olim useampiakin pyöreitä vuosia täyttäneitä hamsseja. ‘As time goes by..’ oli oikein sopiva kappale kahvihetken aloitukseksi.

Syntymäpäiväsankareita 20 Torpantiellä 08102015 20

Ylhäällä: Syntymäpäiväsankareita kakun jaossa: Olavi, Stig, Esko ja Matti.

Syysleiri lauantaina 19.9.2015 Metsäpirtillä

Leiri pidettiin 50-vuotis-juhlaleirinä kerhon täysi-ikäistymisen kunniaksi.

Klo 09 Leirin pystytys alkoi antennien asentamisilla. Väiski OH2HSB heitteli tottuneesti hf-antennin narut saunan läheisiin puihin ja w3dzz nostettiin oksille. Osoittautui, että saunan lähellä ei ole sitä häiriötasoa, joka on vaivannut viime vuosina päärakennuksen ylle nostettua hf-aseman antennia. Kari OH4KA ja Elias P. laittoivat TS-430:n vireeseen ja pitivät avaus-qso:t. Vhf/uhf-antennipiiska kiinnitettiin palotikkaiden yläpäähän ja Timo OH2TIMO viritteli aseman kuntoon.

Aarno OH2HAI oli noutanut ruokapakit Unkalta ja ruokailutarvikkeet laitettiin tarjolle puolilta päivin, kahvittelulla jatkettiin.

Klo 13 Jussi OH3ZQ avasi leirin ohjelmaosuuden.  Pidettiin Cérémonie protocolaire: SRAL:n edustaja Juhani OH2MD luovutti kerhotoimintamerkit Matille OH2BDQ ja Aarnolle OH2HAI sekä Keijolle OH2BOZ.
Jari OH2BU luovutti OH3AC:n puolesta ‘kukkakimpun’ täysiä vuosia juhlivalle OH2AP:lle..

Juhani Lehtosaari, OH2MD piti SRAL:n puheenvuoron, ja käytiin keskustelua liiton ja toiminnan ajankohtaisista aiheista.

Tekniikkapuheenvuorossa Matti Hohtola, OH7SV kävi vetävään tyyliinsä kiinni amatöörien ‘ikuisuuskysymykseen’: Mikä on paras lanka-antenni. EZNEC-simulaation avulla katsottiin dipolin, ocf:n, sloperin ja loopin sekä Kyynel-antennin keskinäisiä ominaisuuksia alabandeilla. Tulos oli, että hyvä dipoli on hyvä… (mutta keskustelu jatkuu..)

Mauri Gadd, OH2BMB oli tuonut leirille oikean KYYNEL-radion esittelyyn ja kokeiltavaksi. Yksipiirisellä suoralla vastaanottimella saatiin myös yhteys – päärakennukselta saunalle. Matti OH7SV kävi vielä porukan kanssa mittaamassa Kyynel-antennin analysaattorillaan aivan antennin juurelta syöttöpisteestä: mittaustulokset vastasivat simulaation antamia.

Ohjelmaosuuden lopuksi esiteltiin OH2AP-kerhon 50-vuotishistoriikki. Sivut toimittanut OH3ZQ kävi pääpiirteittäin läpi materiaalin ja taustat. Samalla pyydettiin kerholaisilta täydennystä ja erityisesti valokuvia materiaaliksi historiikin täydentämiseen. Leirin ohjelmaosuus päätettiin klo 16 nurkilla vielä kahvikupilliseen.

Sivuhuoneen kirpputorilla oli kohtalaisesti kerholaisten tavaraa näytillä, ja muutama kauppakin tehtiin. Lisäksi paikalla oli liitinesittelypöytä.

Sauna oli lämpimänä ja sinne uskaltautui muutama urhea, Reilu puoli tusinaa jutusti ja paistoi vielä makkaroita tuulisessa ulkokatoksessa. Hf-asemalta oli ajateltu osallistua SAC-kontestin cw-osaan, mutta sähkötystaiturit olivat tässä vaiheessa jo haihtuneet muualle, joten asemat pakattiin ja leiri purettiin ennen iltapimeää.

 

Vierailu Vantaan kerholla OH2AAV

30.3.2015 teimme vierailun Vantaan kerhon OH2AAV tiloihin Peijaksen sairaalassa,  Tutustuimme kerhon tiloihin ja amatööriasematilaan. Erityisohjelmana Anton OG2K kertoi Galapagos-peditiosta.

Anton OG2K Galapagoksella

Anton OG2K Galapagoksella

Joulukuun kuukausikokous 11.12.2014

Jouluglögit nautiskeltiin tutussa paikassa Torpantie 7,  OH2OW:n luona. Ohjelmassa oli Martin, OH2BH, vetävä esitys DX-maa Märketistä, (Märket reef OJ0) ja sen taustoista sekä Majakkaseuran tuore Märket-filmi. Väkeä oli tuvan täydeltä, ja tarjolla olleet ‘Majakkasaaret’ -kalenterit menivät kaikki pukin kontteihin.  Kalenterin tuotolla tuetaan Märketin kunnostusta ja säilymistä myös radioamatöörien käytössä.

Vierailu Metsähovin radiotutkimusasemalle maanantaina 27.10.2014

Vierailimme OH2AU:n mukana ja OH2ABJ:n porukoiden vahvistuksella Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella maanantaina 27.10.  Asema on radiotutkimuksen ‘terävää kärkeä’ Suomessa. Isäntänä toimi  aurinkotutkija Juha Kallunki. Peilit olivat isoja ja aika tarkka.

 

Antenni-sitsi torstaina 23.10.2014

RA-kurssin uusille amatööreille – ja muillekin –  järjestettiin antenninrakentamis-sitsi tutussa paikassa OH2OW:n luona Torpantie 7:ssa. Trappeja käärittiin ja tinailtiin porukalla.

 

Jamboree-on-the-Air JOTA 18.-19.10.2014

Partiolaisten Jamboree-on-the-Air JOTA-aktiviteetti pidettiin tänä vuonna 57. kertaa. OH2AP:lla oli nyt ‘avoimien ovien päivä’, josta tiedoteltiin lähialueen lippukunnille: näiden jäsenet voisivat tulla, seurata ja halutessaan pitää  JOTA-yhteyksiä. Asemalle oli tätä varten varattu erikoiskutsu OH3SUF (Scout Union Finland). Yhteyksiä pidettiin kuuteen maahan kolmisenkymmentä, nuoria vieraita kävi pari, ja yksi partiolainenkin oli omasta takaa  :)

Mari ja Jukka pyörittävät JotA-yhteyksiä.

Mari ja Jukka pyörittävät JotA-yhteyksiä.

JOTA 2014 vieraita OH3SUF -asemalla

JOTA 2014 vieraita OH3SUF -asemalla

OH2AP syysleiri 2014 Metsäpirtillä 4.10.2014

Leirin pystytys alkoi tuttuun tapaan antenninarujen heittelyllä, lukkojen ja hälytysten koppuloinnilla ja lopulta saatiin kahvitkin tippumaan.
‘Virallinen’ ohjelma:

– SRAL:n puheenjohtaja Memma OH1EG piti katsauksen liiton asioihin ja kävi läpi mm. harrasteemme markkinointipuolen haasteita;
– Kanarialta peditiosta juuri palannut Kari OH4KA esitteli RTTY-kilpailua; hyvin sujuneen rutistuksen ja ansiokkaan aseman avulla tuloksena maailman 2. sija;
– Hyvinkään kerhon Tankar-peditiota, sen valmisteluja ja workkimisen tuloksia –  OH2MQ:lla kilpailumenestystä täälläkin – sekä kiinnostavaa ympäristöä esitteli Timo OH2BMH
– Youngsters-on-the-Air YOTA 2014 aktiviteettiin kesällä osallistunut Mari OH2FPK kävi läpi kansainvälisen nuorten ryhmän leiriä, tavoitteita ja tapahtumia
– Kiinalaista kompaktia QRP-radiota mittaustuloksineen esittelivät Arska OH2EC ja Timo OH2BHS. Näytillä oli myös joukko muuta qrp-kalustoa eri vuosikymmeniltä.

Taustaohjelmaan kuului pienimuotoinen kirpputori kiinnostavine qro-komponentteineen, kokojen sovittelua kerhon hupparitilausta varten ja hieman workkimistakin, jonka haasteena oli paikallinen kova häiriötaso.

Saunakin lämpisi, ja viimeiset mohikaanit paistelivat makkaroita pitkälle iltahämäriin. Lohi- ja lihasoppaa meni 35 reilua annosta, kahvia ja Memman puutarhan omenoita vielä enemmän.

Syyskuun kuukausikokous

Kuukausikokous pidettiin 25.9. pienellä porukalla, aiheena JOTA-aktiviteetti ja sen valmistelut. Katsottiin myös digimode-ohjelmistoja.

Harrastemessut Järvenpäässä 23.8.2014

Järvenpään liikuntahallilla järjestettiin Harraste 2014 -tapahtuma lauantaina 23. elokuuta, missä Keski-Uudenmaan Radioamatöörit, OH2AP, oli myös mukana. Messuosastolla oli erilaisia esitelehtiä sekä radioasema, joka oli äänessä lähinnä sähkötyksellä johtuen korkeasta häiriötasosta. Antennina meillä toimi windomi, jonka vedimme uimahallin katolta olevasta antennimastosta lipputankoon.

Toukokuun kuukausikokous: käsikapulaklinikka

Toukokuun kuukausikokouksessa 15.5. käytiin läpi käsikapuloiden ja niiden ohjelmoinnin ongelmatiikkaa. ‘Potilaita’ hoiteli Matti OH2BDQ.

Huhtikuun kuukausikokous

Huhtikuun kuukausikokous pidettiin torstaina 3.4. tutussa paikassa Torpantie 7, Olli Kumpulaisen OH2OW luona.
Matti OH2BDQ kävi läpi digimode-aseman perustamisen ja käyttöönoton hands-on -pohjalta.

Antennikurssi 2

Toinen antennikurssi järjestettiin lauantaina12.4. Torpantie 7:ssa. Kurssin ohjelmassa oli:
Antenni 1: 5 bandin trappidipoli, pieni teho;
Antenni 2: 40-80-160m, iso teho.
Kurssilla valmistettiin trapit, antennilangat. 11 osallistujaa kasasi 12 antennia. Viimeistelyn jokainen teki kotona. Nopein antenni oli ylhäällä jo sunnuntaina.

Antennikurssi kerholla

Marraskuun lopussa järjestettiin kerholla antennikurssi, joka tuli nopeasti täyteen. Ensimmäiselle kurssille osallistui 12 henkeä, jotka rakensivat itselleen trappidipolin. Opettajana toimi Arska, OH2EC. Tarvikkeet sai ostaa kerholta omakustannushintaan.

Ensimmäiselle kurssille olisi ollut tulijoita enemmän kuin voitiin mahduttaa, minkä vuoksi antennikurssi uusitaan keväällä 2014.

Syksyn leiri pidettiin 28.9.2013

Perinteinen kerhon syysleiri pidettiin Metsäpirtillä lauantaina 28.9.2013. Leirillä oli ennätysosanotto – kiitos hyvien ja mielenkiintoisten esitysten. Pientä hämminkiä aiheutti Tuusulan kunnan tuplabookkaus, kun Metsäpirtti oli erehdyksessä vuokrattu samalle päivälle myös Tuusulan 4H-yhdistykselle, mutta sopu ja molemminpuolinen valmius pieniin joustoihin turvasivat sekä meille että heille onnistuneen tapahtuman. Leirilistaan kirjoitti nimensä 39 henkilöä. Parhaat kiitokset kaikille osanottajille ja erityisesti alustajille. Ensi vuoden syyskuussa on tarkoitus järjestää leiri seuraavan kerran.