Kurssit

Radioamatöörien liikennettä voit kuunnella vastaanottimellasi vaikka heti, mutta lähetinlaitteiden käyttöön tarvitset radioamatööriluvan, jonka saat Traficom:lta suoritettuasi pätevyystutkinnon. Tutkintoja järjestää Suomen Radioamatööriliitto toimistollaan. Useat kerhot eri puolilla Suomea järjestävät kursseja ja myös tutkintotilaisuuksia.

Pätevyystutkintoon vaadittavat asiat voit opiskella aivan hyvin itse tai jonkun radioamatöörin tuella. Jos tukea ei ole läheltä saatavissa, kerhon järjestämä kurssi on hyvä vaihtoehto.

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP järjestää perusluokan tutkintoon valmistavia  kursseja vuosittain. Kurssit pidetään pääsääntöisesti kerholla Järvenpään keskustassa, sovittaessa muillakin paikkakunnilla sekä esim. jonkin oppilaitoksen tiloissa. Useimpiin kursseihin voi osallistua myös etäyhteydellä.

Kurssilla perehdytään radioamatöörin pätevyystutkintomateriaaleihin, jotka koostuvat kahdesta osasta: radioliikenteeseen liittyvät kansainväliset määräykset ja liikennöinti, sekä radioamatööritoimintaan kuuluvan tekniikan perusteet.  Tekniikka-osuuskaan ei ole rakettitiedettä vaan ihan tavallisen kaverin osattavaa perusasiaa.

Kurssin lopussa on mahdollisuus osallistua pätevyystutkintoon paikan päällä. Tutkintoon voi tulla myöhemminkin.

Tyypillinen kurssiohjelma tässä: Ra-kurssi syys 2019 ohjelma.  Kurssi-illat ovat yleensä joka viikko tai, jos niin sovitaan, joka toinen viikko, jolloin väliviikkona voi opiskella kurssiosion asioita itse tykönänsä oman ajankäyttönsä puitteissa ja tehdä harjoitustentin kysymyksiä.

Kurssimateriaali on saatavilla webistä pikku kirjasena ja muutamana monisteena sekä interaktiivisena kalvosarjana ja nauhoitettuina youtube-luentoina: vaihtoehtoja löytyy siis eri opiskelutottumuksille ja ajankäytölle. Oma pc on hyvänä tukena itseopiskelussa, mutta kurssimonisteillakin pärjää mainiosti.

Kurssipaikka on Järvenpäässä oltaessa yleensä Radiokerhon tila Seuratalolla 2. kerroksessa, Kartanontie 20, aivan rautatie-aseman, kirjaston ja Järvenpää-talon vieressä; sisäänkäynti talon päädystä. Useimpiin kursseihin voi osallistua myös etäyhteydellä.

Kurssimaksuna on kerhon kuluvan vuoden jäsenmaksu.

Seuraavan kurssin tiedot saat klikkaamalla yläpalkissa ‘Kurssit’ -otsikon alaotsikkoa.

Viikonloppukurssit: Jos sopiva ryhmä ilmoittautuu, viikonlopun päiville sijoittuva intensiivikurssi voi soveltua paremmin niille, jotka esim. työ- tai opiskelusyistä eivät pääse arki-illan kursseille. Kurssin sisältö on sama kuin normaalissa perusluokan kurssissa, mutta jaoteltuna muutaman viikonlopun lauantai- ja sunnuntaipäiville 6 t. istunnoiksi. Ohjelmaesimerkki:  Intensiivikurssi talvi 2020

OH2AP järjestää kurssin aikana lisäksi torstaisin kerhoiltojen yhteydessä kysely- ja kertaustilaisuuksia sekä radioamatöörilaitteisiin tutustumista kerholla. Tämä antaa valmiutta oman aseman perustamiseen sitten, kun tutkinto on suoritettu, oma kutsu ja asemalupa saatu.

Jos kursseista ja opiskelusta on jotain keskusteltavaa tai kysymyksiä mitä vain, tervetuloa poikkeamaan kerhoiltaan jonakin torstai-iltana klo 18 .

Ps: kurssien kirjoittamaton periaate on, että asiaa hierotaan kunkin kurssilaisen kanssa niin kauan, että tutkinto on saatu läpi  ;)

Pss: pätevyystutkintohan on vain ‘pääsylippu’; radioamatööriluvan saatuasi jatkuu uusien asioiden oppiminen omaan tahtiin kiehtovan harrastuksen parissa.

Yleisluokan pätevyystodistukseen vaaditavaan Tekniikka 2 -moduulin tutkintoon valmistava  T2-kurssi järjestetään tarvittaessa, kun kiinnostuneita ilmaantuu. T2- eli yleisluokan pätevyydellähän saat käyttää ’täyden lain salliman lähetystehon’. Tietoa kurssista löytyy ylärivin ‘Kurssit’-otsikon alta. Kiinnostuessasi ota yhteyttä kerhoon.

Sähkötystä eli morse-koodia ei vaadita radioamatööritutkinnossa. Joitakin tämä hieno ‘taidemuoto’ kiehtoo niin, että sähkötyksen eli cw:n opetteluun järjestetään haluttaessa kursseja. Tietoa aiheesta löytyy ylärivin ‘Kurssit’ -otsikon alla.