Kerhon etäaseman OH2AP käyttöohje (v.1)

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry on ottanut käyttöön etäohjattavan  WRC radioamatööriaseman OH2AP. Huomaa, että asema on toistaiseksi koekäytössä.

Asema on ainoastaan kerhon jäsenten käytössä.

Huom:  Etäaseman antennina on toistaiseksi 80m vaakaluuppi. Se toimii hyvin 80, 40, 17 ja 12 m. bandeilla, jollain lailla 20 m. bandilla, ja muualla vähän vaikeammin.

Ohjeiita jos äänen lähetys ei onnistu.

Tarkista että olet antanut ohjelmalle oikeuden käyttää mikrofonia. Ylhäällä selaimen osoiterivillä näkyy mikrofonin kuva. Sitä klikkaamalla saa annettua oikeuden jos ei ennestään ole.

Voit pyytää tunnuksia etäaseman käyttöön ylläpidolta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:   Älä jaa etäaseman verkko-osoitetietojasi tai tunnuksiasi kenellekään muulle: käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia!

Etäasemalla työskennellessä tulee aina käyttää asematunnusta OH2AP.

Miksi käyttäisin etäasemaa?

Radioamatööriaseman etäohjaus antaa helpon mahdollisuuden radioyhteyksien pitämiseen. Etäasemaa voi käyttää täysin ilman omaa asemalaitteistoa: tarvitset aseman käyttöön vain tietokoneen tai mobiililaitteen, kuten puhelimen tai tabletin, sekä nettiyhteyden.

Etäaseman käyttö on hyödyllistä erityisesti radioamatööriharrastusta aloittavalle operattorille. Näin uuden radioamatöörin ei tarvitse ensimmäisenä suunnitella oman aseman rakentamista, vaan kynnys yhteyksien pitämiseen on huomattavasti matalampi.

Oman radioaseman rakentaminen voi myös olla radioamatöörille haaste useammastakin syystä. Häiriötaso etenkin HF-taajuuksilla on taajamissa usein niin korkea, ettei yhteyksiä ole mahdollista pitää häiriöiden vuoksi. Lisäksi monissa asuinympäristöissä ei ole mahdollista asentaa antenneja. Oma haasteensa ovat radioamatöörilaitteiden ja antennirakennelmien korkea hinta.

Etäaseman käyttöehdot

Etäasemalla työskentelyyn vaaditaan vähintään perusluokan radioamatöörin pätevyys. Pyydämme etäaseman käyttöoikeuspyynnön yhteydessä jäseneltä tarvittaessa todisteen voimassa olevasta perus- tai yleisluokan radioamatööriluvasta, jonka voi toimittaa sähköpostilla valokuvana, kuvakaappauksena tai PDF-liitetiedostona. Oman radioamatööriluvan tietoja saa tarkasteltua sähköisessä muodossa Traficomin verkkosivuilta osoitteessa: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/katsele-omia-radiolupatietojasi

Oma asematunnus (eli radioamatöörikutsu) ei ole pakollinen, sillä etäasemilla käytetään etäaseman asematunnusta.

OH2AP-Etäaseman käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaiset eikä niitä saa luovuttaa toisen operaattorin käyttöön.

Etäasemien verkko-osoitetietoja ei saa jakaa julkisesti.

Etäasemalla työskennellessä tulee aina käyttää etäaseman asematunnusta OH2AP.

Etäaseman käyttöehdot ovat ladattavissa tästä: Etäasema_ohjeet v.1

Etäaseman käyttäjien eli operattorien tulee ohjata radiolaitteistoa varoen ja laitteiston toimintaa seuraten, jotta voidaan välttyä tarpeettomilta laitteiston rikkoutumisilta. Jokaisen operaattorin tulee lukea tällä sivulla esitetyt etäaseman käyttöohjeet laitteiston käytöstä.

Etäaseman käytöstä tulee pitää lokia; malli tässä: OH2AP_etäkerhoasema_lokisivu   Lokisivut pidetyistä yhteyksistä toimitetaan aseman ylläpitäjälle vuosittain. Lokiin kuitataan myös mahdolliset toimintahäiriöt.

Kerho edellyttää operaattoreilta hyviä operointitapoja ja asiallista käytöstä. Esimerkkejä operointitavoista ja hyvistä radioamatöörikäytänteistä (”bandietiketistä”) löytyy Workkimisen arvomaailma-kirjasta.

Käyttöehtojen tahallinen tai toistuva rikkominen voi johtaa etäasemien käyttäjätunnuksen poistoon määräajaksi tai toistaiseksi.

Etäohjaus-ohjelmisto: ‘Web Radio Control’

Aseman etäkäyttö tapahtuu Web Radio Control -etäohjausohjelmistolla, jota käytetään tavallisella nettiselaimella, kuten Mozilla Firefox tai Google Chrome. Käyttö onnistuu myös mobiililaitteilla, kuten puhelimilla ja tableteilla. Android-mobiililaitteissa käyttö on mahdollista Firefoxilla ja Chromella, mutta Applen puhelimilla ja tableteilla tulee käyttää aina Safari-selainta.

Puhe- ja sähkötysyhteyksiä voi pitää pelkällä verkkoselaimella. Fyysisen sähkötys-avaimen käyttö on mahdollista erikseen rakennettavan, yksinkertaisen USB-sähkötysavainadapterin avulla. Digitaalisten lähetelajien workkimiseen on oma apuohjelmansa, jonka kautta suositut digimode-ohjelmat, kuten WSJT-X, JTDX ja fldigi, voidaan yhdistää Web Radio Controliin. Lisäksi Web Radio Controlissa on mukana sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla operaattori voi varata aseman itselleen ennalta määrätyksi ajaksi.

Kun käyttäjätunnukset on saatu, etäaseman voi varata omaan käyttöönsä tietyksi ajaksi. Web Radio Controlista löytyvän varauskalenterin avulla. Katso alta ohjeet varauksen tekemiseen !

Web Radio Controlin käyttöön löydät ohjeita suomeksi nettisivuilta: 
https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

HUOM! Lue huolella alta huomiot ja varotoimenpiteet etäaseman käyttöön liittyen !

Web Radio Control-etäohjausohjelmiston näkymä TS-480 -radiolle asemalla OH2AP

Asema OH2AP

Etäasema OH2AP sijaitsee radiohiljaisessa paikassa Järvenpäässä, lokaattori KP20MK, ja radiolaitteistona on Kenwood TS-480SAT . Antennina on nyt 80 m. dipoli  (vaakaluuppi HF-bandeille 80m bandista 6m bandille asti). Tämän tyyppinen antenni toimii hyvin alabandeilla ja kohtalaisesti yläbandeilla. Radiossa on automaattinen antennisovitin/viritin, jonka saa aktivoitua sivupalkin Tuner-näppäintä painamalla, joten antenni pitäisi saada aina normaalikäytössä sovitetuksi oikein. Antennisovittimella on muisti, joka muistaa aikaisemmin käytettyjen taajuuksien asetukset, mikä nopeutta sovituksen saamista kun taajuudelle palaa. Antennisovitinta tulee muistaa käyttää aina bandia vaihdettaessa tai siirryttäessä bandin reunalta toiselle.

Yleisiä huomioita etäaseman käytöstä

Ole varovainen käyttäessäsi etäasemaa. On erityisen tärkeää seurata radion toimintaa etäkäyttöohjelmiston mittareista etenkin lähettäessäsi, jotta voimme pitää laitteet toimintakunnossa ja välttyä tarpeettomilta rikkoutumisilta!

1. Varmista aina ennen lähettämistä, että radiosta on valittu ANT 1-antennivalinta. Antennivalinta näkyy radion mittareiden yläpuolella, VFO-taajuuden oikealla puolella. Ant 2 -valintaan on kytketty keinokuorma.

2. Kun lähetät, tarkkaile radion mittareita, että esim. SWR-mittarin lukemat eivät nouse korkealle (punaiselle), joka tarkoittaisi ongelmia kaapeleissa tai antennissa.

3. Ennen kuin lopetat workkimisen, varmista, että lähetys on pois päältä ja ANT 1-antenni valittuna seuraavaa operaattoria varten.

 

Yksinkertaistetut käyttöohjeet

Jos radion ohjausnäkymä (ks. kuvakaappaus yllä) ei ole näkyvissä, siirry radion (TS-480) ohjausnäkymään klikkaamalla yläpalkissa OH2AP-kutsun oikealla puolella olevaa valitsinvalikkoa (vihreä teksti) ja valitse sieltä radio TS-480.

Käynnistä radion äänentoisto sinisestä ”Play”-napista (oikealle osoittava valkoinen kolmio), joka on VFO-taajuuden ja harmaan ”A”- napin vasemmalla puolella. Äänentoiston voi lopettaa samasta napista (muuttuu oranssiksi ”Stop”-napiksi, musta neliö). Lisäksi äänentoiston käynnistykselle ja lopetukselle on pikanäppäinyhdistelmä ALT+A.

Ohjeiita jos äänen lähetys ei onnistu.

Tarkista että olet antanut ohjelmalle oikeuden käyttää mikrofonia. Ylhäällä selaimen osoiterivillä näkyy mikrofonin kuva. Sitä klikkaamalla saa annettua oikeuden jos ei ennestään ole.

 

VFO

 

-taajuutta voi muuttaa painamalla yksittäisiä numeroita hiiren oikealla (+1) ja vasemmalla (-1) napilla tai hiiren rullalla. Puhelimien ja tablettien kosketusnäyttöä varten on VFO-rulla, jonka saa esille oikeassa laidassa olevasta pyöreästä, vihreästä napista, jossa on ympyrä/nuoli-kuvake.

Mode- ja filter-asetukset löytyvät VFO-taajuuden oikealta puolelta.

Bandia voi vaihtaa nopeasti sinisestä bandivalitsin-napista, joka on äänentoistonäppäimen alla. Bandivalitsin-napissa näkyy aina nykyinen bandi, esim. ”20m”.

Radion tärkeimmät mittarit ovat heti VFO-taajuuden alapuolella järjestyksessä:

– S-mittari

– SWR-mittari – Seisovan aallon suhde. Lopeta lähetys heti, jos mittari nousee punaiselle, koska se tarkoittaa vikaa kaapeleissa tai väärää antennivalintaa.

– ALC-mittari – ALC-mittari ei saisi nousta paljoa, muutoin lähetettävän audion voimakkuus/taso on liian suuri.

– RF output power: lähtevän tehon mittari, jossa 100% on 100 wattia!

– RMS audio output level to radio: radiolle syötettävän äänen voimakkuus/taso

Lähetys käynnistyy ja loppuu painamalla oikeassa laidassa olevaa vaaleansinistä nappia, jossa on mikrofoni-kuvake. Lähetyksen voi käynnistää ja lopettaa myös pikanäppäinyhdistelmällä ALT+W. Lähettäessäsi seuraa aina SWR- ja RF output power-mittareita, jotta tiedät toimiiko antenni ja radio oikein.

Tarkempia ohjeita Web Radio Controlin käyttöön löydät suomeksi nettisivuilta: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

8. Pyrimme saamaan myös TS-480:n käyttöohjeen näille sivuille.

Etäaseman varaaminen omaan käyttöön

Huom! Jos etäasemaa ei ole varattu kenellekään, se on kenen tahansa operaattorin (jolla on käyttäjätunnukset etäasemalle) käytettävissä vapaasti. Käytännössä varauksen tekeminen etäasemalle on tarpeellista, jotta voit työskennellä keskeytyksettä ja häiriöttä.

Alkaneessa koekäyttövaiheessa käyttöoikeuksia on testiryhmällä.

Web Radio Control -etäkäyttöohjelmistossa on oma sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla etäaseman radion (ml. lisälaitteet) saa varattua käyttöönsä. Yksittäisen varauksen kesto voi olla enimmillään 2 tuntia ja yksittäinen operaattori voi varata aseman enimmillään 8 tunniksi viikossa. Pidempiä varauksia on mahdollista tehdä erikseen sopimalla asiasta kerhon etäaseman ylläpidon kanssa.

Aseman radion varaus tapahtuu radion ohjausnäkymässä (esim. TS-480) vasemmasta sivupalkista klikkaamalla kalenteri-kuvaketta. Kuvakkeesta aukeaa valikko, josta valitaan ”Reserve this device…”:

Radion varaus tapahtuu klikkaamalla ”Reserve this device…”

Varausikkunassa tulee määrittää varauksen alku- sekä loppuaika. Varaukseen voi halutessaan myös kirjoittaa viestin esim. varauksen tarkoituksesta. Lisäksi viestin sekä oman kutsun varauksessa saa näytettyä muille operaattoreille raksimalla ”Show my name and call sign…” sekä ”Show the reservation description…”. Varaus vahvistetaan painamalla ”Create”-nappia.

Varauksen tekemiseen tarvitaan vain alku- ja loppuajan asettaminen. Varaus vahvistetaan painamalla ”Create”-nappia.

Varauskalenteria voi tarkastella klikkaamalla vasemman yläkulman OH2AP-kutsua, josta aukeaa valikko. Valitse valikosta ”Reservations” tarkastellaksesi varauskalenteria.

Varauskalenterin saa näkyville klikkaamalla vasemman yläkulman OH2AP-kutsua ja valitsemalla valikosta ”Reservations”.

Huom. Älä jaa käyttäjätunnuksia, ohjausnäyttöjä tai ohjeita sosiaalisessa mediassa (Facebook ym.). Emme halua hakkereiden ja häiriköiden kiinnostuvan tästä palvelusta.

FT 8 Ohje

Tarkempia ohjeita löytyy: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/working-digital-modes/  

WSJT-X asetukset

MODE = USB ei Data/Pkt

Transmit Audio Source = Rear/Data

PTT method = CAT

Split Operation = Fake It

Radion asetukset digimoodia varten (Web Radio Control)

RF -valikko

RF POWER = 10-100%

RF GAIN 0 100%

AGC = off

PREAMP = 0db

ATTENUATOR = 0db

RX audio -valikko

NOISE BLANKER = off

NOISE REDUCTION = off

AUTO NOTCH FILTER = off

MANUAL NOTCH = off

TX audio -valikko

MICROPHONE GAIN = 50%

SPEECH COMPRESSOR = off

VOX = off

 

 

Kiitokset SRAL:lle ja OH3BHX:lle ohjeen materiaalin saamisesta käyttöömme.