CW-kurssi

Sähköttäminen – tuo digitaalisista lähetemuodoista vanhin – on parhaimmillaan kuin tanssia hyvän orkesterin tahdittamana. Vaikka sähkötys ei moniin vuosiin ole ollut tutkinnnon vaatimuksena, aina siihen joku innostuu. Tässä alla on v. 2016 sähkötys (‘cw’) -kurssin materiaali tutustumista varten.

Kun muutama kiinnostunut löytyy, cw-kurssi voidaan järjestää taas uudelleen.

OH2AP:lla v. 2016 järjestetyn cw-sähkötyskurssin materiaali:

Kurssin tavoite
Kurssin tavoitteena on, että osallistuja saa sellaisen käypäisen sähkötyksen vastaanotto- ja antotason, jolla rohkenee aloittaa cw-bandeilla QSOjen pidon ja sitten käytännössä viedä taitoaan eteenpäin.
Kurssin muoto:
Kurssi on tuettua itseopiskelua. Harjoitteluun käytetään omalle PC:lle, tabletille, älykännykkään tms. ladattavaa sähkötyksenopetusmodulia.

Opiskelutapa: Koch’in menetelmä
Nykyinen viisaus sanoo, että Koch’in menetelmä (merkit annetaan nopeasti mutta harvakseltaan, aloitetaan parilla merkillä ja lisätään merkkejä sitä mukaan kun aikaisempien merkkien rytmit ovat sopivasti iskostuneet mieleen) on oppimisen kannalta tuloksellisin ja sille on saatavissa käypäisiä ‘harjoitusautomaatteja’.  (tässä lisää Koch’in menetelmästä )

Opiskeluun käytetään netistä ladattavia cw-treenausohjelmia: lcwo.net ja G4FON: ohjelmia käytetään omatoimiseen harjoitteluun, ohjeellisesti 15…30 min päivässä. Muutaman viikon välein istutaan porukalla, vedetään kokemuksia yhteen ja tutkitaan avoimia kysymyksiä sekä katsotaan mm. erilaisia sähkötysavaimia, workkimistapoja jne.

Oppiminen edellyttää sinulta sisäistä sitoutumista siihen, että joka päivä otat inakin tuon 20 min. omaa aikaa harjoituksen tekemiseen;  näin ‘merkkien soundit’ tarttuvat mieleen ja asia etenee.  Silloin olet maalissa 2 kk kuluessa.

Koch’in menetelmässä opetellaan vastaanotto – ‘kopitus’ – kunnolla ensin; lähettämistä – ‘antoa’ – harjoitellaan sitten, kun vastaanotto sujuu. Eli sähkötysavainta ei tarvitse eikä pidäkään mennä heti ostamaan..

Ohjelmistotyökalut:
Sähkötyksen treenausohjelma windowsille: http://www.g4fon.net/                                    Selaimella toimiva harjoitustyökalu: https://noseynick.net/va3nnw/cw/
Sähkötyksen opettelun sivusto: lcwo.net
Sähkötyksen työkalu androidille: http://www.iz2uuf.net/wp/index.php/2012/07/02/koch/ Kooditaulukkoja lähetämisen harjoitteluun ym. SRAL:n sivuilta:
https://www.ar-x.fi/related_data/oppaat/Sahkotysaapinen.ja.harjoituskirjaimisto.arx.pdf
Taustaa Koch-menetelmän käytölle: http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html (käännös: NiIRZ käännös

Kurssin aikana laitetut materiaalit tässä alla:

Kurssipalaveri 2: Cw-kurssi 2  (sähkötysavaimista)

Kurssipalaveri 3:  Cw-kurssi 3 ( sähkötysnopeuksista käytännössä)

Kurssipalaveri 4: Cw-kurssi 4  (sähkötysopetteluvideo – linkkejä)

Kurssipalaveri 5:  Cw-kurssimateriaali 5     (Harjoitusrutiineja, -‘robotteja’ ja muutakin – päivitys)

Kurssipalaveri 6:  Cw-kurssimateriaali 6   (harjoitus- ja tarkistusnauhoituksia ARRL:n sivuilla)

Rakennussarjoja ym:  Cw-rakennussarjoja   (pari el-bugia ym.)

ja lopuksi tavoitteenasetantaa:  Paras_sahkottaja

..  ja niille, jotka intissä eivät ehtineet tähän mukaan: First Class CW Operators’ Club

.. ja jos nyt ehdottomasti kuitenkin haluaa aloittaa hitaalla nopeudella jne., hyvää pohjaa saa vaikka kuuntelemalla W1AW:n cw-harjoitustekstejä, joita tulee liki päivittäin aseman taajuuksilla ja myöskin webistä mp3- ja text-fileina: https://www.arrl.org/w1aw-operating-schedule